Zdeněk Žák
Nez.

Zdeněk Žák

ZŽ: To není má firma (Veřejné zakázky, s. r. o., pozn. Demagog.CZ), ty tam historicky byly a jsou prověřené.

VM: Vy jste ji tam vrátil po pěti letech.

ZŽ: Ano, jakožto firmu, která byla napadána a která se obhájila a obhájila se nejen na české, ale dokonce i na evropské půdě.

VM: Ale která stála za výběrem i KAPSCHe.

ZŽ: Ale pozor, my té firmě vůbec nedává prostor zasahovat do těch podmínek (k tendru na projektového manažera k výběrovému řízení na nového poskytovatele mýtného systému, pozn. Demagog.CZ). My po nich chceme, aby dělali administrativu.
Otázky Václava Moravce, 26. ledna 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Firma Veřejné zakázky s.r.o. již v minulosti pro Ministerstvo dopravy zakázky dělala a Zdeněk Žák s ní tedy nepřišel. Největší z nich bylo poradenství při výběru dodavatele k realizaci projektu mýtného v roce 2005 (viz Podrobné podmínky zadávací dokumentace, .doc), kdy zvítězila firma Kapsch.

Dle předběžných informací dostupných v databázi veřejných zakázek má firma Veřejné zakázky s.r.o. poskytovat poradenské a konzultační služby v souvislosti s výkonem funkce projektového manažera k výběrovému řízení na poskytovatele mýtného. Zdeněk Žák má tedy pravdu, že firma má na starosti administrativní záležitosti a výrok hodnotíme jako pravdivý.

Části výroku o prověření a obhájení firmy se věnujeme v hodnocení jiného výroku níže.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Žákovo odcházení

Otázky Václava Moravce, 26. ledna 2014

Funkční období úřednického ministra Žáka se blíží mílovými kroky ke konci, bilancovat tak přišel do nedělních Otázek Václava Moravce. Hlavními tématy pořadu byly nejasnosti ohledně úřadem zadávaných zakázek, sporné výměny řídíc...