Miloš Zeman
SPO

Miloš Zeman

Tak zaprvé, já jsem chtěl původně navrhnout dvě jména, pana Křečka a pana Zářeckého, bohužel na poslední chvíli pan Zářecký z rodinných důvodů tento můj návrh odmítl.
Interview ČT24, 7. února 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok prezidenta Zemana je na základě dohledaných zpráv o kandidátech na veřejného ochránce práv hodnocen jako pravdivý.

Svůj záměr navrhnout na ombudsmana Stanislava Křečka a Pavla Zářeckého prezentoval prezident Zeman v Otázkách Václava Moravce 12. ledna, kdy konkrétně uvedl na otázku moderátora:

"Václav Moravec:...Můžete potvrdit nebo vyvrátit, že jedním z těch vašich kandidátů na ombudsmana bude dosavadní zástupce veřejného ochránce práv Stanislav Křeček?Miloš Zeman: Ale vzhledem k vašemu zájmu vám dokonce rád řeknu, že vedle Stanislava Křečka, protože prezident navrhuje dva kandidáty, bude druhým kandidátem Pavel Zářecký". O tom, že Pavel Zářecký odmítl z rodinných důvodů nominaci na veřejného ochránce práv, informovala média 24. ledna. Konkrétně přebrala zprávu ČTK (např. Česká televize), která citovala mluvčího Hradu, jenž o tomto odmítnutí informoval.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Zemanovo interview pro ČT24

Interview ČT24, 7. února 2014

Prezident Zeman v rozhovoru pro Českou televizi probíral jmenování nové vlády či otázku nástupce Pavla Varvařovského v úřadu ombudsmana. Vyjadřoval se také k aktuálnímu dění na Ukrajině a komentoval svůj plánovaný pobyt na Olym...