Pavel Bělobrádek
KDU-ČSL

Pavel Bělobrádek

Vidíme i v těch předcházejících sporech, které se tady vedly na území kontinentu, že k tomu (k neschopnosti udržet územní celistvost země – pozn. Demagog.cz) občas dojde.
Otázky Václava Moravce, 23. února 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako pravdivý, protože jedním z příkladů neschopnosti udržet územní celistvost země může být rozpad Socialistické federativní republiky Jugoslávie počínající rokem 1991. Postupně vyhlásilo nezávislost Slovinsko, Chorvatsko a Makedonie (1991), Bosna a Hercegovina (1992), Černá Hora (2006) a Kosovo (2008). V případě Chorvatska, Bosny a Hercegoviny a Kosova se jednalo o násilné konflikty s významnými ztrátami na životech, vyhlášení samostatnosti Slovinska provázely v porovnání např. s Chorvatskem menší konflikty. Vyhlášení nezávislosti Černé Hory naopak probíhalo relativně poklidně.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bělobrádek a Filip o Ukrajině i české vládě

Otázky Václava Moravce, 23. února 2014

Nedělní Otázky Václava Moravce přinesly tentokrát mimo jiné duel místopředsedy vlády a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Hlavní náplní jejich diskuze byla aktuální situace na Ukrajině. Oba předse...