Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

A součástí těch jednání je také to, že obstrukce nebudou zneužívány vůči běžným návrhům zákonů, které předkládá vláda. Čili zástupci opozice deklarovali, že se nechystají používat obstrukce na té nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny, aby blokovali státní rozpočet nebo zákony spojeny se státním rozpočtem.
20 minut Radiožurnálu, 8. srpna 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Miroslav Kalousek na brífinku (video v článku) po jednání o služebním zákonu řekl: „U běžných zákonů, se kterými nebudeme souhlasit, svedeme poctivý souboj argumentů, poctivý parlamentní zápas, ale rozhodně se neodhodláme k tomu, abychom ten proces zablokovali.“ V rozhovoru pro Právo navíc řekl: „Tento postup je obhajitelný pouze pro situaci, kdy máme pocit, že je ohrožen demokratický systém a demokratická správa země. U zákonů týkajících se daní či rozpočtu blokaci využívat nebudou. Tento nástroj lze použít na každý zákon, ale morálně je to neobhajitelné,“ dodal.

První místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová v Událostech, komentářích uvedla, že si opoziční poslanci podali ruku s Bohuslavem Sobotkou na to, že opozice nebude zneužívat možnosti tzv. obstrukcí a použije je skutečně pouze tam, kde je ohrožen demokratický systém naší země.

Výrok hodnotíme jako pravdivý, protože obě strany, které obstrukcemi hrozily, se této taktiky veřejně zřekly.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Premiér ve 20 minutách

20 minut Radiožurnálu, 8. srpna 2014

Premiér Sobotka se v rozhovoru pro Český rozhlas věnoval rozepřím mezi ním a ministrem Jiřím Dienstbierem, věnoval se kondici české ekonomiky či dopady ruských odvetných sankcí na Česko. V závěru došla řeč na hnutí ANO, které d...