Jiří Rusnok
Nez.

Jiří Rusnok

Země se stejnou zkušeností (historicky s komunistickým režimem, pozn. Demagog), typicky Polsko, to nedělají taky, dokonce Polsko si i v dobách naší velmi aktivní pro lidsko-právní politiky udrželo úplně jiný přístup k těm Číňanům, mají s nimi také jaksi větší obchodní a jiný kontakt, přestože jsou známí tím, že tyto věci jinak prosazují.
DVTV, 29. října 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Objem obchodu mezi Polskem a Čínou je větší než než česko-čínský obchod. Podle posledních dostupných dat Eurostatu za prvních šest měsíců roku 2013 činil český vývoz do Číny 706 milionů eur, polský pak 756 milionů; dovoz do Polska byl v objemu 3 941 milionů eur oproti českým 3 069 milionům.

Pro podporu vzájemných vztahů pořádá od roku 2013 Polsko také Polsko-čínské fórum, nad nímž převzalo záštitu polské ministerstvo zahraničí. První ročník se konal v Gdaňsku, druhý pak v čínském Kuang-čou (Guangzhou).

Polsko také chce "aby se čínské firmy podílely na výstavbě infrastruktury ale primárně, aby investovaly do produkce v Polsku a tak pomohly k reindustrializaci Polska".

Již v roce 2009 dostala čínská firma COVEC v Polsku zakázku na stavbu dálnice (ta však nedopadlo velmi dobře). V roce 2012 pak tehdejší polský předseda vlády Donald Tusk na návštěvě v Číně přislíbil hlubší spolupráci s Čínou, přestože si neodpustil zmínku o nutnosti dodržování lidských práv. V této době České republika ještě v zahraniční politice prosazovala lidskoprávní otázky. Změna přišla až s nástupem Jiřího Rusnoka na post premiéra, potvrzena byla později prohlášeními dnešního náměstka ministra zahraničí Petra Druláka.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Obchod nebo lidská práva?

DVTV, 29. října 2014

Bývalý premiér Jiří Rusnok a bývalý vicepremiér Martin Bursík se tvrdě střetli v názorech na to, zda by Česká republika měla klást větší důraz spíše na své obchodní zájmy nebo prosazovat podporu obráncům lidských práv v nedemok...