Haló noviny
KSČM

Haló noviny

KSČM při respektu k výsledkům předčasných parlamentních voleb na Ukrajině upozorňuje na nebezpečí účasti zvolených zástupců profašistických sil v ukrajinském parlamentu, jako je Pravý sektor, který představuje nejen pro Ukrajinu, ale i pro Evropu velké riziko.

Haló noviny, K výsledkům předčasných parlamentních voleb na Ukrajině 4. 11.
Jiné, 10. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Ukrajinský parlament se skládá ze 450 členů, kteří jsou voleni smíšeným volebním systémem – 225 členů poměrným systémem s uzavírací klauzulí 5 % a 225 členů většinově systémem relativní většiny.

Pravý sektor získal v ukrajinských parlamentních volbách jedno křeslo. To získal Dmytro Jaroš, jenž kandidoval v Dněpropetrovské oblasti v jednomandátovém obvodu jako nezávislý. Další politickou stranou, která se dostala do ukrajinského parlamentu a která bývá označována jako krajně pravicová, je strana Svoboda, jež ískala 6 mandátů.

Výrok je hodnocen jako nepravdivý ze dvou důvodů. Jednak je výsledek krajně pravicových stran a jejich síla v ukrajinském parlamentu takřka zanedbatelný. Dále je z politologického hlediska sporné označení Pravého sektoru jako strany podporující „fašismus“ jako takový. Ideologie Pravého sektoru není fašismus, nýbrž ukrajinský radikální nacionalismus.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Mediacheck: Haló noviny

Jiné, 10. listopadu 2014

V posledních měsících se hromadí nejrůznější zprávy o dění na Ukrajině, kdy jsou hlavním informačním zdrojem nejrůznější média. Jak ale v nepřehledném konfliktu překrytém informační válkou rozeznat pravdu? Inspirovali jsme se p...