Jaroslav Doubrava
S.cz

Jaroslav Doubrava

Já jsem nepřekročil nelegálně hranici, já jsem byl odbaven jako kdokoliv jiný.
DVTV, 11. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Výrok je nepravdivý, jelikož několik zdrojů nezávisle na sobě potvrzuje, že “pozorovatelé” se na ukrajinské území dostali ilegální cestou přes Rostov na Donu (přechod kontrolovaný ruskou stranou), což dále v rozhovoru potvrzuje i sám Doubrava; ještě navíc bez oficiálního povolení ukrajinských úřadů.

Senátor Doubrava se pozorovací míse dle svých slov účastnil i s dalšími osobami (“kromě mě tu byli další dva Češi, Slovák, ale i Francouzi, Němci.”), avšak dle serveru Deník přijeli do země ilegálně.

V podobném duchu se vyjádřil i odborník na pravicový extremismus Anton Šechovcov, který na svém blogu (aj.) zveřejnil seznam pozorovatelů voleb, přičemž usuzuje, že se do Doněcku dostali přes Rostov na Donu, a tudíž také ilegální cestou. Konkrétně uvádí: " This means that they have all entered Ukraine illegally, as they did not pass the official Ukrainian border control. Thus, all of them can be prosecuted for the crime of illegal border crossing. "

Reportérka Lidových novin se vyjádřila, že se senátor Doubrava na ukrajinském území ocitl nelegálně. Konkrétně uvedla: “ On se v tuto chvíli ocitl na ukrajinském území, ale bez jakéhokoliv oficiálního vstupu na Ukrajinu. On překročil nelegálně hranice Ukrajiny s Ruskem a je tedy na Ukrajině, aniž by mi k tomu daly svolení ukrajinské orgány.”

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Co dělal Doubrava na Ukrajině?

DVTV, 11. listopadu 2014

Senátor Jaroslava Doubrava se vydal na Ukrajinu na pozorovatelskou misi voleb v oblastech kontrolovaných separatisty, které Kyjev neuznává. Za to se ocitl na černé listině ukrajinského seznamu nežádoucích osob. Tvrdí, že neví, ...