Jan Veleba
SPO

Jan Veleba

Já jenom řeknu, já jenom to popíšu ústně a popíšu to tak, že, že první záležitost byla taková, že v chrámu v Moskvě, pravoslavném chrámu, který je takový nejuctívanější, něco jako u nás pro křesťany chrám svatého Víta, tak prostě ho znesvětily, zpívaly tam sprosté písně a tak dál, pak je vyvedla, zatkla policie, a potom se proslavily tím, že v muzeu v Moskvě za plného provozu uskutečnily, uskutečnily skupinovou soulož, ta jedna byla v devátém měsíci těhotenství.
Hyde Park ČT24, 21. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Výrok je zavádějící, jelikož zmiňovaná skupinová soulož byla v režii skupiny Vojna, kde byla jedna z pozdějších členek Pussy Riot. Nejednalo se však o akci Pussy Riot, která nebyla v té době ještě ani založena.

Katedrála Krista Spasitele v Moskvě skutečně patří mezi nejvýznamnější ruské sakrální stavby, jedná se o největší pravoslavný kostel světa, chrám sloužil pro korunovace či nejrůznější celonárodní slavnosti, v současnosti je to sídlo patriarchy ruské pravoslavné církve. Výrok o "znesvěcení" náleží k posouzení spíše církevním autoritám, tuto část tedy nehodnotíme.

Je pravdou, že umělecká skupina Pussy Riot ve zmiňované katedrále uskutečnila dobře známou performanci, za což byly členky skupiny následně odsouzeny na dva roky vězení za výtržnictví. Ústředním těžištěm jejich vystoupení byla píseň "Bohorodičko, vyžeň Putina", která zní následovně (neoficiální překlad):

" Bohorodičko, Panno, Putina vyžeňPutina vyžeň, Putina vyžeň

Černá kutna, zlaté nárameníky
a všichni farníci se plazí k pokloně
Zjevení svobody na nebesích
Hrdost gaye je odeslána v poutech na Sibiř
Hlava KGB je jejich hlavní svatý
protestující vede v konvoji do vězení
aby nerozhořčil Nejsvětějšího
Ženy musí rodit a milovat

Hovno, hovno, hovno Boží
Hovno, hovno, hovno Boží

Bohorodičko, Panno, staň se feministkou
staň se feministkou, feministkou se staň

Církevní chvála prohnilých vůdců
křížová cesta jejich černých limuzín
K tobě do školy se chystá kazatel
vezmi si půjčku - přines mu peníze!
Patriarcha Gundaj věří v Putina
lépe kdyby v Boha, vymrdanec, věřil
Pás panny nenahradí mítinky
na protestech s námi Přečistá Maria!

Hovno, hovno, hovno Boží
Hovno, hovno, hovno Boží

Bohorodičko, Panno, Putina vyžeň
Putina vyžeň, Putina vyžeň
"

Text tedy skutečně obsahuje jisté vulgární pasáže. Připomeňme ale, že kvůli zásahu represivních složek členky skupiny nedozpívaly píseň celou.

Spojením "a tak dál" Veleba zřejmě naráží na svá předchozí slova ze svého vystoupení 17. listopadu, kde mj. prohlásil (celý záznam zde): " Víte, za co byly zavřeny? Chcete to vědět? No, tyto slečny vtrhly do pravoslavného kostela a začaly tam zpívat o Satanovi. Aby toho však nebylo málo, začala si jedna ze zpěvaček této skupiny zasunovat do své vagíny monstranci a když tato se jí do rozkroku evidentně nevešla, vzala pro změnu menší krucifix z oltáře." Nic takového se ovšem nestalo, jak dokazuje mj. i video z místa.

Další zmiňovaná performance byla provedena skupinou Vojna (Война) a skutečně obsahovala soulož několika párů včetně Naděždy Tolokonnikovové v pokročilém stádiu těhotenství (fotky z akce zde, POZOR: obsahuje explicitní vyjádření nahoty). Nejednalo se ovšem o akci Pussy Riot, zmiňovaná Tolokonniková vstoupila do Pussy Riot až podstatně později. Výrok je tedy především z tohoto důvodu hodnocen jako zavádějící.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Obrana prezidentova

Hyde Park ČT24, 21. listopadu 2014

V pátečním Hyde Parku ČT24 vystoupil senátor a předseda SPO Jan Veleba. Pořad se nesl především v duchu zastávání se kroků Miloše Zemana a jeho politiky. Diskutováno bylo vystoupení části veřejnosti proti prezidentovi na výročí...