Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Jo, a dnes jsme udělali závěry na předsednictvu, takže my jsme stále konzistentní, že hnutí Úsvit samozřejmě to téma a bojuje proti nástupu radikálního islámu do České republiky, připravujeme seminář v Poslanecké sněmovně, chceme dělat legislativní kroky, o to už se snažíme mimochodem rok, ale vláda to nechce.
20 minut Radiožurnálu, 6. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Jedno z hlavních témat hnutí Úsvit bude nadále boj proti radikálnímu islámu, ovšem pro příště budou muset členové hnutí téma konzultovat s vedením strany.

Roční snaha o legislativní řešení nástupu radikálního islámu v podání Úsvitu není vůbec patrná. Projdeme-li návrhy zákonů, které předkládali poslanci z klubu Úsvit (u jednotlivých poslanců lze dohledat předložené návrhy zákonů/pozměňovací návrhy), tak mezi nimi legislativu např. k migraci, posílení zpravodajských služeb atp. nenajdeme.

Okamura, jak je uvedeno v jiném jeho výroku, měl na jaře schůzku s ministrem vnitra. Ministerstvo vnitra k tomu pro Demagog.CZ uvedlo: "Schůzka skutečně proběhla na půdě Poslanecké sněmovny dne 29. 4. 2014, avizovaná témata setkání byla: cizinecký zákon zákon o státním občanství řešení náplně práce České pošty."

Toto setkání ovšem nevedlo k tomu, že by Úsvit návrh zákona v této věci předložil (stejně tak i vláda).

Je pravdou (jak popisujeme v jednom z následujících výroků), že vláda prozatím legislativně zmíněnou problematiku neřeší, nicméně poslanci hnutí Úsvit doposud také nenavrhli žádný takový návrh zákona. Výrok je tedy hodnocen jako nepravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Dvacítka ČRo s Tomio Okamurou

20 minut Radiožurnálu, 6. ledna 2015

Tomio Okamura ve 20 minutách Radiožurnálu především vysvětloval důvody, které vedly člena Úsvitu Kobzu ke kontroverzním výrokům na adresu muslimů zveřejněných na Facebooku. Rozebírána byla imigrantská politika hnutí, řešily se ...