Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Karolína KOUBOVÁ: Nicméně vy jste ten text v podstatě zveřejnil nebo zveřejnil ho Jiří Kobza někde jinde?

Tomio OKAMURA: Už ho zveřejnil před měsícem na našem webu a na našem Facebooku.
20 minut Radiožurnálu, 6. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Předmětný příspěvek se nám nepodařilo najít v období přibližně odpovídajícím začátku prosince 2014 ani na webu hnutí Úsvit, ani na jejich Facebooku.

Pokud jde o web, 23. 12. zveřejnil Jiří Kobza (autor medializovaného statusu) článek o islamismu a 21. 12. úvahu o budoucnosti tradic pod tlakem politického islámu (1. část). Další texty na stejné téma byly zveřejněny Radkem Rozvoralem a dva Milanem Šarapatkou (o imigraci a imigrantech). Text odpovídající statusu na Facebooku Tomia Okamury však nelze nalézt ani skrze interní vyhledávač stránek hnutí Úsvit. Pouze výše zmíněná úvaha z 21. 12. statusu odpovídá tématem, autorem a doplňujícím obrázkem, nenajdeme v ní však medializované návody zmiňující se o kebabech či prasatech.

Na Facebooku pak situace odpovídá webovým stránkám. Nalezneme zde jak odkaz na úvahu od Kobzy i jeho autorský status o islamismu, tak text Šarapatky o imigrantech. Znovu se nám však nepodařilo nalézt předmětný medializovaný status.

Kobzova úvaha (viz výše) je spíše obecným pojednáním autora o islamismu, Okamurův status pak popisuje "možnosti občanů ČR" s tímto jevem u nás bojovat.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Dvacítka ČRo s Tomio Okamurou

20 minut Radiožurnálu, 6. ledna 2015

Tomio Okamura ve 20 minutách Radiožurnálu především vysvětloval důvody, které vedly člena Úsvitu Kobzu ke kontroverzním výrokům na adresu muslimů zveřejněných na Facebooku. Rozebírána byla imigrantská politika hnutí, řešily se ...