Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

pokr. předchozího výroku: "a nic se neděje, vláda nic nepřipravila, to znamená, my na tom pracujeme legislativně.
20 minut Radiožurnálu, 6. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Vláda ČR v programovém prohlášení uvedla, že jedním z jejích cílů bude mimo jiné boj proti extrémismu a terorismu. Bližší specifikaci dokument již neobsahuje. Největší pozornost si zasloužil záměr ministra Chovance vyhlásit referendum o přijímání syrských uprchlíků.

Od toho nakonec upustil, ale v této kauze byla vláda nadále aktivní. Například nesouhlasila se stanovením kvót ze strany Evropské unie, které by se týkaly právě uprchlíků ze Sýrie. K těm je vláda nadále odmítavá a nepřipouští možnost přijetí tisíců uprchlíků.

V oblasti legislativy v podobě např. novely imigračního zákona ale vláda ČR žádné konkrétní kroky v omezování pobytu rizikových skupin nepodniká. Proto hodnotíme výrok Tomia Okamury jako pravdivý s výhradou právě směrem k postoji Milana Chovance.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Dvacítka ČRo s Tomio Okamurou

20 minut Radiožurnálu, 6. ledna 2015

Tomio Okamura ve 20 minutách Radiožurnálu především vysvětloval důvody, které vedly člena Úsvitu Kobzu ke kontroverzním výrokům na adresu muslimů zveřejněných na Facebooku. Rozebírána byla imigrantská politika hnutí, řešily se ...