Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

...a mimochodem víte, že i tajná služba chystá na základě toho novelu zákona teďka, která by lépe mohla kontrolovat toky peněz.
20 minut Radiožurnálu, 6. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

V září minulého roku představila Bezpečnostní zpravodajská služba (BIS) návrh novely zastřešujícího zákona všech zpravodajských služeb, na níž spolupracovala s Úřadem pro zahraniční styky a informace a s Ministerstvem vnitra. Novela zákona zahrnuje i možnost kontroly bankovních účtů bez vědomí jejich majitelů, změny by se měly týkat také zahraničních bank působících v ČR (důvodová zpráva, .pdf).

V současné době má BIS podle zákona č. 254/2012 Sb přístup k informacím o finančních tocích, nemůže však zpětně dohledat majitele bankovního účtu. Projednávání novely bylo plánováno na listopad minulého roku a v účinnost měl zákon vstoupit v polovině roku 2015. Projednávání bylo přesunuto na březen tohoto roku a v platnost by měl zákon po jeho schválení vstoupit v roce 2016. Předkladatelem návrhu bude předseda vlády, BIS sama nemá zákonodárnou iniciativu.

Bezpečnostní informační služba (BIS) je podřízena vládě a je legislativně zakotvena v zákoně č. 154/1994 Sb. Všechny zákony týkající se BIS a její práce jsou zveřejněny na oficiálních webových stránkách bezpečnostní služby.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Dvacítka ČRo s Tomio Okamurou

20 minut Radiožurnálu, 6. ledna 2015

Tomio Okamura ve 20 minutách Radiožurnálu především vysvětloval důvody, které vedly člena Úsvitu Kobzu ke kontroverzním výrokům na adresu muslimů zveřejněných na Facebooku. Rozebírána byla imigrantská politika hnutí, řešily se ...