Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Tak s Milanem (poslancem Šarapatkou ‒ pozn. Demagog.cz) jsem hovořil i dneska. Hovořili jsme s ním i včera odpoledne, takže Milan už včera odpoledne mi řekl, že rád se bude, rád zkoukne a zkontroluje ty názory, které budeme připravovat, co se týče té zahraniční politiky, jsem rád, že ta spolupráce pokračuje. Milan zůstává v klubu, to říkal od začátku, říkal, že i souhlasí s programem, nesouhlasil s formou, jo.
20 minut Radiožurnálu, 6. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Tomio Okamura tvrdí, že spor v hnutí Úsvit ‒ týkající se nesouhlasu poslance Milana Šarapatky s příspěvkem o islámu zveřejněném na FB profilu předsedy hnutí ‒ byl v podstatě vyřešen už odpoledne v pondělí 5. ledna.

Toto ovšem ostře kontrastuje s výroky poslance Šarapatky v pořadu Události, komentáře, kde ještě v pondělí večernapříklad řekl: " Nesouhlasím. To určitě v programu není. Ale v té rétorice se to objevuje čím dál častějc. S tím souhlasím". Není tedy pravdou, že by nesouhlasil jenom s formou takových vyjádření, jak tvrdí Tomio Okamura.

Na přímou otázku, zda zůstane v poslaneckém klubu hnutí Úsvit, pak odpověděl Šarapatka takto: "Nejsem rozhodnut, nejsem rozhodnut. Tečka".

Pokud tedy došlo k dohodě mezi poslancem Šarapatkou a předsedou hnutí Úsvit, muselo to být později, než Tomio Okamura uvádí. Rovněž není pravdou, že by Šarapatka od začátku sporu tvrdil, že v poslaneckém klubu zůstane.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Dvacítka ČRo s Tomio Okamurou

20 minut Radiožurnálu, 6. ledna 2015

Tomio Okamura ve 20 minutách Radiožurnálu především vysvětloval důvody, které vedly člena Úsvitu Kobzu ke kontroverzním výrokům na adresu muslimů zveřejněných na Facebooku. Rozebírána byla imigrantská politika hnutí, řešily se ...