Miloš Zeman
SPO

Miloš Zeman

(pokračování předchozího výroku) No, a díky Teng Siao-pchingovi, který byl 
v tom koncentráku také, 
a dalším stovkám vedoucích představitelů Čínské lidové republiky je dnes tato země druhou největší ekonomikou na světě a podle odhadů expertů bude do roku 2020 první. Ale pozor, jde o ukazatel hrubého domácího produktu. Když si to přepočtete na jednoho obyvatele, tak je Čína 91. na světě, to znamená nic moc. Na druhé straně se tam vytváří střední třída, která dnes zahrnuje zhruba 200 milionů obyvatel, a jsou to lidé, kteří jsou schopni třeba cestovat, a v tomto smyslu jsou potenciálním zákazníkem pro Českou republiku.
Deník, 10. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Výrok je nepravdivý ve více bodech. Za prvé, není pravdou, že by Teng Siao-pching byl vězněm v koncentračním táboře. Dále pak Zeman uvádí nesprávné údaje v predikci růstu Číny, jejího světového pořadí ve velikosti HDP na hlavu i ve velikosti čínské střední třídy.

Teng Siao-pching, faktický vůdce Číny od konce 70. až do počátku 90. let 20. století, byl v roce 1966 během kulturní revoluce označen Rudými gardami za kapitalistického vyvržence. Musel odejít do továrny na traktory do odlehlé provincie a jeho syna zfanatizovaní gardisté vyhodili z okna.V koncentračním táboře však uvězněn nebyl (biography.com, britannica.com, cnn.com).

Vliv Teng Siao-pchinga na transformaci Číny do dnešního stavu zmiňují všechny výše zmíněné zdroje a v této části výroku nelze než s Milošem Zemanem souhlasit. Více viz citát z článku, jenž vznikl ve spolupráci iDnes.cz s Českou televizí: " Po mocenských šarvátkách uvnitř strany přišla Tengova chvíle až po smrti Velkého kormidelníka (...). Teng přišel s lékem na zhuntovanou ekonomiku. Chtěl uvolnit systém centrálního plánování a připravit situaci pro nástup volného trhu. (...)Jeho zásluha nespočívala v tom, že by byl architektem celé změny, ale věcem nechával volný průběh a rolníky nabádal, ať se také pustí do soukromého podnikání ".

Pokud jde o umístění Číny na druhém místě podle hrubého domácího produktu, je nutné říci, že dle expertů (ČT24, e15, iHned, anglicky např. The Economist) se již tento rok (2014) stala Čína největší ekonomikou světa a předstihla tak USA. Údaje vycházejí z dat MMF, jedná se o přepočet na paritu kupní síly obyvatelstva (PPP).

I v případě, že bychom odhlédli od přepočtu na kupní sílu obyvatelstva a dívali se na HDP jako na prostý souhrn národního bohatství, prezidentova predikce není správná. Jak ukazuje tabulka níže, Čína nepředstihne USA dle odhadů ani v roce 2019:

HDP 2014HDP 2019Čína10,355.35015,518.856USA17,416.25322,147.837 V miliardách americkýchdolarů, odhad MMF.

V žebříčku zemí dle HDP na hlavu je Čína dle MMF na 82. místě, dle WB na 84. a dle OSN na 89. místě. Zpracovaná data lze nalézt zde.

Otázka velikosti střední třídy v Číně je rozporuplná, odhady ovšem hovoří o výrazně vyšším čísle, než je 200 milionů obyvatel. CNN např. uváděla 300 mil. lidí (pro rok 2012), China Business Review uvádí pro rok 2017 odhad 340 mil. obyvatel (v roce 2005 to mělo být 89 mil.) a Forbes uvádí číslo mezi 300 až 500 mil. obyvatel.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Rozhovor Miloše Zemana v Deníku

Deník, 10. ledna 2015

Miloš Zeman v rozhovoru pro Deník.cz rozebíral širokou škálu témat. Řeč se ze začátku přirozeně stočila na teroristické ataky v Paříži a hrozbu islámského terorismu obecně. Následoval vývoj situace na Ukrajině a měnící se posto...