Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

I dnes v našem právním řádu, podle daňového řádu, v případě, že daňový úřad vidí nějaké nesrovnalosti mezi užívaném majetkem a přiznávanými daněmi, má právo zasáhnout a má právo popřípadě daň vyměřit včetně nějaké sankce.
DVTV, 27. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako pravdivý na základě daňového řádu (zákon č.280/2009 Sb.). Správce daně má skutečně možnost v případě nesrovnalostí doměřit daň a případně i uložit penále.

Z § 139, odst. 3“- Je-li daň vyměřená správcem daně vyšší než daň tvrzená daňovým subjektem, je rozdíl splatný v náhradní lhůtě do 15 dnů ode dne právní moci platebního výměru” - se dá jasně vydedukovat, že správce daně má možnost doměřit subjektu daň a vyzvat ho k zaplacení rozdílné částky.

Sankcím se věnuje čtvrtá část zmíněného daňového řádu. Konkrétně § 251, odst. 1 říká:

“1) Daňovému subjektu vzniká povinnost uhradit penále z částky doměřené daně tak, jak byla stanovena oproti poslední známé dani, ve výši

a) 20 %, je-li daň zvyšována,

b) 20 %, je-li snižován daňový odpočet, nebo

c) 1 %, je-li snižována daňová ztráta.”

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Kalousek v DVTV

DVTV, 27. ledna 2015

Miroslav Kalousek mluvil především o zákonu o prokazování původu majetku, u nějž nešetřil kritikou ze všech stran. Dále byla řešena také otázka daňových úniků a efektivita výběru daní.