Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

V případě české republiky jsou daňové úniky u takzvaných nepřímých daní, zejména u DPH, pro Českou republiku větším problémem než ty daně přímé. U jiných zemí je to jinak.
DVTV, 27. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Vycházíme-li z údajů (.pdf, str. 6) publikovaných Ministerstvem financí v rámci studie z r. 2013, představují nedoplatky na dani z přidané hodnoty více než polovinu celkového objemu nezaplacených daní a cel v ČR. Tato nepřímá daň tak opravdu představuje “větší problém” než např. daně z přijmu.

Stejná studie přitom odkazuje na příklad Velké Británie, kde je situace opačná, jak potvrzují i pravidelně publikované statistiky (.xls, list “Table 1.3”) britské daňové správy. Nedoplatky (“tax gaps”) na přímých daních (IT, NIC, CGT, corporation tax) pravidelně představují více než polovinu úniků ve VB.

Předloni publikovaná zpráva (.pdf, str. 29) pro Evropskou komisi pak ukazuje, že úniky na DPH (hlavní složka nepřímých daní) se mezi evropskými zeměmi zásadně liší a představují od 0,6 % HDP země (Irsko, Slovinsko) až po odhadovaných 5,4 % (Rumunsko).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Kalousek v DVTV

DVTV, 27. ledna 2015

Miroslav Kalousek mluvil především o zákonu o prokazování původu majetku, u nějž nešetřil kritikou ze všech stran. Dále byla řešena také otázka daňových úniků a efektivita výběru daní.