Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Druhá zásada je přenesení důkazního břemene. (…) Ten návrh, který předkládá Ministerstvo financí, tento princip otáčí. Tímto principem se všichni nad těch 5 milionů stávají „sprostými podezřelými“ a musí, budou-li vyzváni příslušným finančním orgánem, oni dokazat, že ty peníze jsou čisté a že byly zdaněny.
DVTV, 27. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Návrh (pdf. str. 11) ministerstva explicitně uvádí, že důkazní břemeno nese daňový poplatník.

Předloha konkrétně uvádí (§ 38x): “Správce daně vyzve poplatníka k prokázání vzniku a původu příjmů a dalších skutečností souvisejících s nárůstem jeho jmění v případě, že má důvodné pochybnosti o tom, zda příjmy poplatníka oznámené nebo tvrzené správci daně odpovídají nárůstu jeho jmění, a nejsou mu známy jiné skutečnosti, které by tento nárůst jmění ozřejmovaly, a po předběžném posouzení dojde k závěru, že rozdíl mezi těmito příjmy a nárůstem jmění poplatníka přesahuje 5 000 000 Kč.”

Návrh dále pracuje také s částkou 10 milionů (§ 38zc), ta je však vztažena k prohlášení o majetku a jde o celkovou sumu majetku, kterou má poplatník hlásit.

Obecný princip, o kterém Kalousek mluví, se týká výše 5 milionů při rozdílu mezi příjmy a nárůstem jmění. V tomto případě má mít skutečně poplatník nově povinnost dokládat tento rozdíl a důkazní břemeno je tak na jeho straně.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Kalousek v DVTV

DVTV, 27. ledna 2015

Miroslav Kalousek mluvil především o zákonu o prokazování původu majetku, u nějž nešetřil kritikou ze všech stran. Dále byla řešena také otázka daňových úniků a efektivita výběru daní.