Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

V tom návrhu je šokující (…) až 100% pokuta. 100% pokuta na vyměřený majetek je v podstatě trestněprávní postih, protože to je propadnutí majetku. (…) V daňovém řádu jsou nějaké zásady, že penále nemají byt likvidační a škrtící, jistě chápeme, že 100% penále není penále, ale je to propadnutí majetku.
DVTV, 27. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Miroslav Kalousek přesne zmiňuje současnou úpravu daňového řádu: § 5 “(3) Správce daně šetří práva a právem chráněné zájmy daňových subjektů a třetích osob (dále jen „osoba zúčastněná na správě daní“) v souladu s právními předpisy a používá při vyžadování plnění jejich povinností jen takové prostředky, které je nejméně zatěžují a ještě umožňují dosáhnout cíle správy daní.” V předkládaném návrhu se ale nejedná o pokutu pro vyměření majetku.

Návrh (doc. str.3) Ministerstva financí: “§ 38zb - Poplatníkovi vzniká povinnost uhradit penále z částky daně stanovené podle pomůcek zvláštním způsobem ve výši 50 %, nebo 100 %, pokud nesoučinnost poplatníka závažně ztížila nebo bránila stanovení daně.”

Ministerstvo k věci také uvádí: “Sankční rovina navrhovaného postupu by měla být zajištěna nikoliv prostřednictvím „konfiskačního zdanění“, ale formou zvýšeného penále, které může dosáhnout až 100 % vyměřené daně (tedy ve výsledku 30% zdanění).” Nejedná se tedy o propadnutí majetku, protože se jedná o penále z vyměřené daně, ne majetku.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Kalousek v DVTV

DVTV, 27. ledna 2015

Miroslav Kalousek mluvil především o zákonu o prokazování původu majetku, u nějž nešetřil kritikou ze všech stran. Dále byla řešena také otázka daňových úniků a efektivita výběru daní.