Pavel Bělobrádek
KDU-ČSL

Pavel Bělobrádek

No tak to, tak rozhodně bychom neplnili cíle, a pak to je otázka asi dalšího vyjednávání, protože ten závazek tam pořád je, je do roku 2020, je tam 10 %, a pokud my nejsme schopni je nahradit jinak, a já bych byl radši, kdybychom je nahradili jinak, tak jak to máme řešit jinak, to si neumím představit.
Otázky Václava Moravce, 29. března 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako pravdivý. Biopalipa tzv. první generace (vyráběné z potravinářských plodin) již delší dobu ztrácejí podporu v rámci Evropské unie. Jejich přinosy jsou totiž značně diskutabilní. Evropská komise tak navrhuje, aby se biopaliva první generace na oněch 10 % podílely maximálně z poloviny. Naopak více se mají podporovat biopaliva nové generace (odpadky a řasy), která jsou ekologicky efektivní. Bělobrádek má pravdu v tom, že se ovšem tato biopaliva u nás zatím neprodukují.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bělobrádek vs. Schwarzenberg v OVM

Otázky Václava Moravce, 29. března 2015

Předsedové TOP 09 a KDU-ČSL se střetli v diskuzi v Otázkách Václava Moravce a řešili celou řadu témat. Diskuze se zprvu týkala aktuální situace okolo 2 osvobozených žen z pákistánského zajetí. Pak již následovala politická agen...