Petr Mach
Svobodní

Petr Mach

Já jsem četl dokonce v britském deníku Guardian, že by politici v Evropě měli vzít na vědomí jako fakt, že se to referendum bude konat, protože do britských voleb, které proběhly minulý týden, si někdo mohl myslet - jo, to je jenom takový slib jedné politické strany, že se bude konat referendum, ale David Cameron, šéf konzervativní strany, vyhrál právě se slibem uspořádání referenda.
20 minut Radiožurnálu, 12. května 2015

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

V tomto případě se jedná o dlouhodobý slib, který David Cameron vyřknul již v roce 2013, kdy slíbil, že pokud konzervativci vyhrají příští volby, uspořádají do roku 2017 referendum o setrvání Velké Británie v EU.

Slib referenda je pak také zahrnut v podrobnějším volebním manifestu strany pro rok 2015.

Svůj slib Cameron zopakoval ještě v týdnu před volbami, nedá se však potvrdit či vyvrátit, že toto je opravdu slib, který konzervativcům vyhrál volby. Přestože evropské otázky byly jedním z témat kamapně a televizní debat, voliči se rozhodují na základě mnoha faktorů a důkladná analýza jejich motivací překračuje rozsah tohoto hodnocení. Výrok proto hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Petr Mach: Pomazánkové máslo, Liberland a imigranti

20 minut Radiožurnálu, 12. května 2015

Především o nejrůznějších aspektech imigrace v Evropě a budoucnosti Velké Británie v Evropské unii, ale také o fenoménu pomazánkové másle nebo o snaze Víta Jedličky vybudovat nový svobodný stát Liberland mluvil ve dvacetiminuto...