Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Miroslav KALOUSEK: Víte, nezdanění dividend já pokládám za správný krok, dokonce ho chci předložit.

Václav MORAVEC: Znovu?

Miroslav KALOUSEK: Jistě, protože ony zdaněny jsou. My jsme jedna z mála zemí, která peníze, které míří k dividendám, daní dvakrát. To je, to je fér, to je poctivé, to je transparentní. Dnes se to netransparentně obchází.
Otázky Václava Moravce, 12. července 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Podle současné zákonné úpravy jsou dividendy daněny dvakrát. Příjmy z kapitálového majetku jsou předmětem § 8 zákona č. 586/1992. Sb. K prvnímu zdanění dochází při vygenerování zisku, z něhož jsou následně vypláceny dividendy, a ty jsou zdaněny taktéž. Při vyplácení dividend platí pro fyzické i právnické osoby stejná 15% daň (§ 36).

Jak uvádí server měšec.cz, jednou z praxí, jak se vyhnout danění dividend, je přesunout firmu do země, kde je daň z dividend nulová, pak se dani vyhne a dividendu inkasuje v plné výši. Menší subjekty jsou pak nuceny jít cestou, že zisk ihned investují a k vyplacení dividend ani nedojde.

Poslední návrh na zrušení daně z dividend předložila Nečasova vláda. Senát ale v době vlády Jiřího Rusnoka balíček daňových zákonů v září 2013 zamítl a předloha zákona zanikla, protože Poslanecká sněmovna byla v tu dobu rozpuštěna.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

OVM - o financích bez ministra financí

Otázky Václava Moravce, 12. července 2015

O čem se po posledních Otázkách mluvilo? O nepřítomném ministru financí Andreji Babišovi, který si s moderátorem Václavem Moravcem následně také veřejně vyříkával svou neúčast. Ale o Babišovi, resp. jeho agendě na ministerstvu,...