Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Pokud vím, tak na jeho (ministra Babiše – pozn. Demagog.cz) pokyn začla finanční správa šílet a začla nevracet DPH s tím, že tam jsou všechno ty podvodníci. No a potom samozřejmě museli zjistit, že to podvodníci nejsou, a to DPH jim museli vrátit.
Otázky Václava Moravce, 12. července 2015

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Výrok Miroslava Kalouska není možné z veřejně dostupných zdrojů ověřit.

Patrně však narážel na to, že Finanční správa České republiky, spadající pod Ministerstvo financí, nastolila praxi, kdy firmám v podezřelých případech zadržovala vratky DPH (iDnes.cz, Ceskatelevize.cz, Ceska-justice.cz).

Organizační řád Finanční správy v článku 148, bod 3 definuje řídící pravomoci následovně: Ministerstvo financí řídí Generální finanční ředitelství a jeho prostřednictvím Odvolací finanční ředitelství, finanční úřady a Specializovaný finanční úřad ve věcech:

a) metodiky v oblasti utajovaných informací útvarem Bezpečnost a krizové řízení Ministerstva financí,
b) krizových situací, PO a BOZP útvarem Bezpečnost a krizové řízení Ministerstva financí.
Ministr financí tudíž není oprávněn k tomu, aby přímo úkoloval činnost Finanční správy. Zda se tak reálně neděje, resp. nedělo za bývalých ministrů financí, nejsme schopni potvrdit ani vyvrátit.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

OVM - o financích bez ministra financí

Otázky Václava Moravce, 12. července 2015

O čem se po posledních Otázkách mluvilo? O nepřítomném ministru financí Andreji Babišovi, který si s moderátorem Václavem Moravcem následně také veřejně vyříkával svou neúčast. Ale o Babišovi, resp. jeho agendě na ministerstvu,...