Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Že to něco je zcela na místě, si pravděpodobně pak musel uvědomit i pan ministr Babiš pod tím tlakem toho Šinclova návrhu, protože přišel s jakýmsi pozměňujícím návrhem, který je trochu jiný, který je trochu měkčí vůči těm zprostředkovatelům, zejména jim tam vyjímá rizikové životní pojištění, to, na tom mu asi záleží z nějakého důvodu hodně o hodně víc, protože on je také podřízený pojišťovací zprostředkovatel, jak víme, a, ale i ten, i ten Babišův pozměňující návrh také vede k větší regulaci.
Otázky Václava Moravce, 12. července 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Tento výrok hodnotíme jako pravdivý.

Vláda předložila návrh novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích Poslanecké sněmovně 25. února 2015. První čtení zákona proběhlo 8. dubna. Následně byla novela projednávána 6. května na rozpočtovém výboru. Prvotní návrh Ministerstva financí nereguloval otázku provizí, nicméně díky pozměňovacímu návrhu (.pdf) poslance Šincla byla regulace provizí připojena k novele zákona o pojišťovnictví. Následoval spor (ČTK) mezi poslancem Šinclem a Andrejem Babišem a teprve poté došlo ze strany Ministerstva financí ke změně návrhu (.pdf) novely zákona o pojišťovnictví směrem k regulaci. Návrh se však nezabývá rizikovým životním pojištěním, v tiskové zprávě Ministerstva financí je rovněž uvedeno, že tento návrh se primárně zabývá vztahem mezi pojišťovnami a spotřebiteli – zatímco Šinclův pozměňovací návrh řešil vztah mezi pojišťovnami a pojišťovacími zprostředkovateli.

Je nutno poznamenat, že skupina Agrofert má podle výpisu z obchodního rejstříku uveden jako předmět činnosti podřízený pojišťovací zprostředkovatel (zapsané 7. května 2010).

Po dohodě koaličních stran byl ale návrh novely zákona v druhém čtení 7. července vzat zpět.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

OVM - o financích bez ministra financí

Otázky Václava Moravce, 12. července 2015

O čem se po posledních Otázkách mluvilo? O nepřítomném ministru financí Andreji Babišovi, který si s moderátorem Václavem Moravcem následně také veřejně vyříkával svou neúčast. Ale o Babišovi, resp. jeho agendě na ministerstvu,...