Martin Stropnický
ANO

Martin Stropnický

...já jsem se odrážel (rozpočet na obranu - pozn. Demagog.cz) z nějakého čísla, já jsem se odrážel z nějaké hladiny toho rozpočtu, z toho totálního podfinancování a že to, co samozřejmě vzhledem, a to pan předseda velmi dobře ví, vzhledem k růstu HDP, který je poměrně vysoký, tak samozřejmě ten poměr percentuální vlastně neroste tak, jak bychom si představovali, ale to absolutní číslo, ty 4 miliardy, prostě není málo.
Partie, 6. září 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Dle výhledu státního rozpočtu (data k nalezení na webu vlády po stažení Dalších příloh materiálu v souboru s názvem „M 02 Tabulky výhled 2016-2018 vláda srpen.xls“ na listu „T-3 výdaje“) budou výdaje na obranu v roce 2016 ve výši 47,588 mld. Kč. Abychom toto číslo vyjádřili jako podíl na HDP, vycházíme z prognózy MF růstu HDP v roce 2016, podle které by HDP příští rok mohlo dosáhnout 4 647 mld. Kč, což by znamenalo, že rozpočet MO bude 1,02 % HDP. Pro ilustraci vývoje přinášíme tabulku s rozpočtem MO, HDP podle MF a vyjádřením tohoto rozpočtu jako podílu na HDP (výpočet Demagog.cz). Odhady HDP na roky 2017 a 2018 jsou vypočteny na základě prognózy Ministerstva financí, která počítá s růstem o 2,3 % pro oba roky.

Výrok hodnotíme jako pravdivý, protože i přes relativně vysoké plánované navýšení rozpočtu MO v nejbližších letech bude jeho podíl na HDP stále blízko 1 % a tudíže stále daleko od koaličního cíle jej navýšit na 1,4 % HDP v roce 2020.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Partie TV Prima - Fiala vs. Stropnický

Partie, 6. září 2015

Podzimní diskuzní sezóna nabídne, zdá se, několik základních témat, o kterých se bude ve veřejném prostoru mluvit. Pozornost celé společnosti láká otázka migrace, během podtimních měsíců bude politická reprezentace také bojovat...