Milan Chovanec
SOCDEM

Milan Chovanec

My máme dneska 4 % cizinců v naší zemi, průměr v EU je 4,1 %. My jsme naprosto v tom evropském proudu.
Otázky Václava Moravce, 1. listopadu 2015

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Dle posledních statistik Českého statistického úřadu (.pdf) dosahuje podíl cizinců na počtu obyvatel v České republice výše 4,1 % (data ke konci roku 2013). To odpovídá tvrzení ministra Chovance.

Ministr již ale neuvádí korektní data co se týče průměru EU, tudíž i jeho tvrzení o tom, že jsme " naprosto v tom evropském proudu ", není pravdivé.

Podle dat Eurostatu (.pdf - data 2011) je počet cizinců v EU v průměru 6,6 %, což je průměr o více než polovinu vyšší oproti ČR.

Eurostat uvádí i Chovancem zmíněné číslo 4,1 %, jde ovšem pouze o cizince z dalších členských států EU, kteří žijí na území jiného evropského státu. I zde by ovšem byl podíl cizinců v ČR podstatně menší, než jaký je průměr EU (konkrétně 2,7 % u ČR a 4,1 v EU27). Ministr zde tedy směšuje rozdílné statistiky.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bezpečnost a bezpečí

Otázky Václava Moravce, 1. listopadu 2015

Ministr vnitra byl hostem Otázek Václava Moravce zhruba opět po měsíci. Hlavní prostor jeho diskuze s Janem Rumlem netvořilo téma migrace, ale stav v Policii ČR, v Generální inspekci bezpečnostních sborů, možnost kontroly polic...