Milan Chovanec
SOCDEM

Milan Chovanec

A já už jsem navrhl před půl rokem, začala debata o tom, že bychom to vrátili zpátky, že by to byla jedna účetní jednotka státu, ta jednotlivá krajská ředitelství. Aby ten policejní prezident minimálně přes ty ekonomické nástroje uměl efektivně tu policii řídit. (...) A i ministerstvo financí přišlo na začátku loňského roku se svým návrhem, abychom to vrátili do původního modelu, že se má ušetřit až půl miliardy korun.
Otázky Václava Moravce, 1. listopadu 2015

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Aktuální zákon č. 273/2008 Sb., o Policii ČR, vymezuje v § 8 statut krajských ředitelství následovně: "Krajské ředitelství je organizační složkou státu a účetní jednotkou, jehož příjmy a výdaje jsou součástí rozpočtové kapitoly ministerstva."

Dřívější právní úprava, zákon č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, která byla nahrazena aktuálním zákonem, se územním členěním nezabývala, § 3 pouze konstatoval: "Bližší úpravu organizace policie, zejména řízení útvarů a služeb policie, součinnost mezi nimi a způsob jejich hospodářského zabezpečení stanoví na návrh policejního prezidenta ministr."

Co se týká návrhu Milana Chovance na opětovné sjednocení krajských ředitelstvích z pohledu účetní jednotky a také jím zmíněného návrhu Ministerstva financí, nepodařilo se nám dohledat k dané otázce relevantní zdroje a výrok tedy hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bezpečnost a bezpečí

Otázky Václava Moravce, 1. listopadu 2015

Ministr vnitra byl hostem Otázek Václava Moravce zhruba opět po měsíci. Hlavní prostor jeho diskuze s Janem Rumlem netvořilo téma migrace, ale stav v Policii ČR, v Generální inspekci bezpečnostních sborů, možnost kontroly polic...