Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Tomáš HAUPTVOGEL: Přesto v těch skenech se objevil dokument, který se jmenuje "Protiteroristický balíček", který měl být ve stupni, ve stupni vyhrazené, tedy, tedy v nějakém stupni utajení. To není reálné, že to tam, že jste to tam měl v mailu nebo je to podvrh?

Bohuslav SOBOTKA: Především se k této věci vyjádřilo ministerstvo vnitra, které tento materiál zpracovávalo, tento materiál v okamžiku, kdy byl zaslán na internet, tak nepodléhal žádnému stupni utajení, to znamená, nejednalo se o jakýkoliv utajovaný dokument a současně se ministerstvo vnitra vyjádřilo v tom smyslu, že při publikaci už ze strany hackerů tento materiál byl upravován.
Partie, 17. ledna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Prohlášení Ministerstva vnitra skutečně uvádí, že zmíněný materiál byl upravován a došlo i k zamlžování časových údajů. Prohlášení uvádí fakt, že měl premiér mít v e-mailu utajovaný dokument za „hrubou manipulac“i.

Celé vyjádření Ministerstva vnitra z 10. ledna k dané věci zní: „Ministerstvo vnitra považuje zveřejněné materiály za pokus o hrubou manipulaci, jež má vzbudit dojem, že premiér obdržel na soukromou e-mailovou adresu utajovaný materiál. Tato manipulace je postavena na kombinaci několika kroků.
Vedle zjevných technických úprav jde o zamlžování časových údajů, záměnu přiložených dokumentů a s tím související cílené vytváření neexistujícího kontextu. Ministerstvo vnitra disponuje v této věci dostatkem jednoznačných důkazů a již je předalo policii, jež v této věci vede intenzivní vyšetřování. Ministerstvo vnitra považuje zveřejněné výhrůžky za útok na demokratický systém našeho státu a podle toho k nim bude přistupovat.“

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Sobotkova partie s maily, Norskem a uprchlíky

Partie, 17. ledna 2016

Partie na Primě s premiérem Sobotkou se tentokrát zabývala poměrně velkou škálou témat. Sobotka byl vystaven dotazům na aktuální kauzu kolem jeho uniklých mailů a na řadu aspektů, které se této kauzy týkají. Debata se dále stoč...