Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Tomáš HAUPTVOGEL: Ve své funkci skončil Karel Kuchařík, který léta vedl odbor informační kriminality, byl považován za špičkového kyberkriminalistu. Proč?

Bohuslav SOBOTKA: To je otázka na policejního prezidenta. O tom nerozhoduje předseda vlády. A musím říci, že já jsem nedal žádný podnět k tomu, aby takovýmto způsobem bylo cokoliv řešeno prostě proto, že se mě to netýká, není to v mé kompetenci a odkazuji na jasné vyjádření jak policejního prezidenta, tak ministra vnitra, je to prostě interní rozhodnutí policie.
Partie, 17. ledna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Podle vyjádření tiskové mluvčí Policejního prezidia z 13. ledna 2016 si premiér ani Úřad vlády na žádného příslušníka Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nestěžoval. Uvedená personální změna je plně v kompetenci a odpovědnosti ředitele útvaru a nesouvisela pouze s vyšetřováním jediného případu.

Ministr Chovanec pro ČTK vyloučil, že by si premiér stěžoval na postup policie. Policejní prezident Tuhý potvrdil změny v úseku náměstka, ty však „nesouvisí se špatnou prací policie v návaznosti na příběhy, které se odehrávají s únikem e-mailů.“ Předmětem interního řízení je otázka, jestli se Kuchařík dopustil pochybení.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Sobotkova partie s maily, Norskem a uprchlíky

Partie, 17. ledna 2016

Partie na Primě s premiérem Sobotkou se tentokrát zabývala poměrně velkou škálou témat. Sobotka byl vystaven dotazům na aktuální kauzu kolem jeho uniklých mailů a na řadu aspektů, které se této kauzy týkají. Debata se dále stoč...