Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

To, co vím, je, že jsme jedna z prvních zemí, která má zákon o kybernetické bezpečnost.
Partie, 17. ledna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Premiéru Sobotkovi dáváme zapravdu. Česko je jednou z prvních zemí, která má zákon upravující kybernetickou bezpečnost.

Seznam zemí, které ve své legislativě obsahují zákon o kybernetické bezpečnosti, vede výzkumné centrum NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence. Z jejich dat vyplývá, že v současné době jde pouze o Českou republiku, Německo, Maďarsko, Litvu, Lotyšsko, Srbsko a Pákistán.

V Česku vstoupil zákon v účinnost dne 1. ledna 2015, v Německu (německy, en fine) pak dne 25. července 2015, v Maďarsku (maďarsky, § 25) 1. července 2013, v Lotyšsku (.doc, anglicky) dokonce už 1. února 2011, v Litvě (.pdf, litevsky) 1. ledna 2015, v Srbsku v roce 2015 (.pdf, srbsky) a v Pákistánu (.pdf, anglicky) v roce 2014. Opravdu jsme tedy mezi prvními 7 zeměmi s takovouto legislativní úpravou.

Dodáváme jen, že neexistence legislativy v některých zemích automaticky neznamená, že by se dané země o kybernetickou bezpečnost nezajímaly. Jak uvádí výše zmíněné výzkumné centrum, velká část států má v této oblasti přinejmenším vytvořenou národní strategii.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Sobotkova partie s maily, Norskem a uprchlíky

Partie, 17. ledna 2016

Partie na Primě s premiérem Sobotkou se tentokrát zabývala poměrně velkou škálou témat. Sobotka byl vystaven dotazům na aktuální kauzu kolem jeho uniklých mailů a na řadu aspektů, které se této kauzy týkají. Debata se dále stoč...