Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Teď v prosinci došlo k tomu, že i ta nehybnost, ta snaha odmítat jakoukoliv kritiku, byla narušena dvěma kroky (...) Norská ministryně pro děti a rovné příležitosti prohlásila, že prozkoumá určitý vzorek případů o rozhodnutí Barnevernetu. Za druhé, norská vláda vydala metodiku vůči Barnevernetu v polovině prosince, kde popisuje postup, který by měl být zvolen u dětí, které mají jiné než norské občanství, to znamená, to se týká i těch českých případů. Zdůrazňuje se tam, že by se měla zlepšit komunikace s ambasádami těchto zemí, s jejich Úřady pro mezinárodněprávní ochranu dětí. V tom metodickém pokynu se jasně říká, že by se měla zvažovat i otázka předání těch dětí do péče institucí v zemích, kde mají to druhé občanství. Také se tam říká, že by v zásadě neměla být zvažována adopce, pokud jsou jiné, jiné možnosti. Takže je to metodický pokyn, který reaguje už na tu silnou kritiku, na které se podílela i Česká republika.
Partie, 17. ledna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Ministryně v polovině ledna 2016 prohlásila (eng), že „služby na ochranu dětí odvádí dobrou práci, ale v některých případech není tato práce dostatečně kvalitní a ministerstvo se chce podívat na možnosti zlepšení“.

Nepodařilo se nám dohledat zdroj, který by potvrzoval, že norská ministryně hodlala prozkoumat určitý vzorek případů o rozhodnutí Barvernetu.

Metodika pro posuzování případů opravdu byla v polovině prosince vydána. Odkaz na ni byl sdílen na twitterovém profilu (nor) norského Ministerstva pro děti, rovnost a sociální inkluzi. V samotném textu (nor) je pak zdůrazňováno, že pokud má dítě vazby mimo Norsko, měly by se brát v úvahu. Počítat se tedy musí i s možností, že dítě bude v péči v jiné zemi než v Norsku.

Přímo se pak hovoří o nutnosti komunikovat se zahraničními autoritami, především pak s ambasádami.

V případě adopce se pak zdůrazňuje, že pro ni musí být opravdu silný důvod, jelikož trhá všechny vazby na původní rodinu.

Jelikož se nám nepodařilo dohledat prohlášení norské ministryně, o kterém předseda vlády mluví, hodnotíme výrok jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Sobotkova partie s maily, Norskem a uprchlíky

Partie, 17. ledna 2016

Partie na Primě s premiérem Sobotkou se tentokrát zabývala poměrně velkou škálou témat. Sobotka byl vystaven dotazům na aktuální kauzu kolem jeho uniklých mailů a na řadu aspektů, které se této kauzy týkají. Debata se dále stoč...