Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Když se podíváme na ty loňské statistiky, tak stále víc než polovina uprchlíků, kteří prochází třeba Českou republikou, tak pochází právě ze Sýrie a ukazuje se, že ta občanská válka v Sýrii, která trvá už pět let, tak je jednou z hlavních příčin toho, co dneska v Evropě z hlediska migrační krize zažíváme.
Partie, 17. ledna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Co se týká Sýrie jako jedné z hlavních příčin migrační krize, můžeme toto konstatování demonstrovat na datech Eurostatu o počtu imigrantů do EU za rok 2015. 30 % z nich právě ze Sýrie pochází.

Zdroj: Eurostat, tabulka migr_asyappctzm (zdrojová data)

Podle statistik Ministerstva vnitra (.pdf, poslední dostupná data ke konci listopadu 2015) bylo z 1382 žadatelů o mezinárodní ochranu v ČR 636 z Ukrajiny, 124 z Kuby, zmiňovaná Sýrie je na třetím místě s 122 žadateli. U dalších 410 ukrajinských občanů byla odeslána žádost o vrácení do jiné členské země na základě Dublinských dohod. Těchto žádostí však bylo celkově odesláno 1865.

Zdroj: Statistické zprávy Ministerstva vnitra. Data jsou sesbírána ze zpráv za jednotlivé měsíce.

Můžeme také sledovat data o cizincích (.xls) s povoleným pobytem (jak přechodným, tak trvalým), tato čísla ovšem také neposkytnou odpověď, kolik uprchlíků prochází ČR a kolik z nich pochází ze Sýrie.

Neznáme bohužel přesná čísla počtu uprchlíků, kteří přes Českou republiku prošli, statistiky je nejsou schopny postihnout, neboť řada z nich může projít aniž by byli identifikováni. Výrok tedy s ohledem na nedostatek těchto dat hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Sobotkova partie s maily, Norskem a uprchlíky

Partie, 17. ledna 2016

Partie na Primě s premiérem Sobotkou se tentokrát zabývala poměrně velkou škálou témat. Sobotka byl vystaven dotazům na aktuální kauzu kolem jeho uniklých mailů a na řadu aspektů, které se této kauzy týkají. Debata se dále stoč...