Miloš Zeman
SPO

Miloš Zeman

Já mohu pouze nabídnout, abych dlouho nezdržoval, dva články - Češi, Němci a Židé z období druhé republiky, kde se píše, že Židé jsou otravou Německa. A nebo článek Dynamický život 20. dubna 1939, tedy už v období protektorátu, oslava narozenin Adolfa Hitlera s citátem Hitler je největší z Němců.
Partie, 6. března 2016

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

V časopisu Přítomnost v čísle ze dne 22. února 1939 opravdu vyšel Peroutkův článek Češi, Němci a Židé. Relevantní část vám zde přikládáme. Objasňuje v ní odlišný přístup k Židům v Česku a Německu a vše vysvětluje na otravě organismu cizí látkou.

Zde však toto přirovnání končí a zbytek článku je pragmatickým zhodnocením odlišného působení Židů v Česku a Německu. Druhý zmiňovaný článek vyšel ne dne 20. dubna, ale 26. dubna 1939. Citát "Hitler je největší z Němců" tam doslovně nepadl, lze tak ale interpretovat následující větu: „Jak dnes věci stojí, nemají Němci nikoho, koho by ve své Wallhalle, ve své galerii národních hrdin postavili výše.“ Svým obsahem je skutečně oslavou narozenin Adolfa Hitlera.

Je otázkou, zda je možné vytrhnout z kontextu doby a textu 1 větu a na jejím základě vyvodit závěr nad celkovými postoji osoby v daném čase. Miloš Zeman těmito citacemi hodnotí právě Peroutku jako osobu v období let 1938-1938, nejsme schopni ovšem postihnout komplexně jeho postoje, činy a publikační aktivitu v dané době a je problematické toto uvažování zúžit na 2 citáty, z nichž jeden je navíc nepřesný. Výrok tak hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Miloš Zeman v Partii

Partie, 6. března 2016

Prezident Zeman po čase opět vystoupil v televizi Prima, kde v předtočeném rozhovoru nabídl své myšlenky k několika tématickým okruhům. Jednak popisoval opět kauzu Peroutka a to v reakci na nepravomocné rozhodnutí soudu, který ...