Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Já jsem v Parlamentu, ještě když jsem byl v opozici, opakovaně navrhoval, abychom anonymní akcie zrušili. Tehdy jsme předkládali poslanecký návrh jako sociální demokracie, aby se anonymní akcie zrušily.
Otázky Václava Moravce, 20. března 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Premiér Sobotka a ČSSD se pokoušeli prosadit zákon minimálně dvakrát. První pokus o návrh zákona podala ČSSD společně se stranou Zelených na konci roku 2009. Znovu se pak zákon pokusila prosadit ČSSD na schůzi Poslanecké sněmovny 10. prosince 2010, kterou tehdejší poslanec Bohuslav Sobotka uváděl takto:

“Děkuji, vážená paní předsedkyně, kolegové a kolegyně, já budu velmi stručný, protože i toto je návrh zákona, který se neobjevuje poprvé v Poslanecké sněmovně. Chtěl bych připomenout, že návrh na zrušení listinných akcií na majitele předkládali poslanci České strany sociálně demokratické již během minulého funkčního období. Tento návrh zákona nebyl přijat v rámci tohoto volebního období a my jsme přesvědčeni, že v rámci boje proti korupci, v rámci boje proti netransparentnosti jsme povinni, abychom s tímto návrhem znovu do Poslanecké sněmovny přišli.”

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Střet zájmů, extremismus a migrace

Otázky Václava Moravce, 20. března 2016

Střet zájmů, extremismus, výsledky vlády či dohoda Unie s Tureckem ohledně migrační krize. Taková byla hlavní témata v diskuzi předsedy vlády s Václavem Moravcem. V čase, kdy v českém veřejném prostoru rezonuje kauza Čapího hní...