Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

My patříme k zemím, která se snaží na základě svých možností ten problém zmírnit a řešit. My jsme země, která je velmi aktivní v MEDEVACu, tj. platíme lékaře a platíme koneckonců i operace pro syrské děti tady v České republice. Jsme země, která se snaží zlepšit podmínky v uprchlických táborech, přispíváme i na provoz škol v táborech.
Otázky Václava Moravce, 20. března 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Ohledně poskytované pomoci se premiér Sobotka vyjádřil naposledy na dárcovské konferenci v Londýně 4. února 2016 s tím, že v případě uprchlíků ze Syrie je ČR velice aktivní a na jejich pomoc přislíbil 170 milion korun na letošní rok. Dle slov premiéra v uplynulých letech ČR např. poskytla prostředky na elektrifikaciuprchlického tábora v jordánském Zátarí, podporu škol přijímajících syrské uprchlíky v Libanonu či potravinovou pomoc v zemích regionu prostřednictvím Světového potravinového programu. Více o projevu a pomoci zde. V případě projektu MEDEVAC od roku 1993 poskytla ČR pomoc 219 pacientům, z toho do konce roku 2015 asi 14 Syřanům a 42 Iráčanům. Většinou se jednalo o dětské pacienty.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Střet zájmů, extremismus a migrace

Otázky Václava Moravce, 20. března 2016

Střet zájmů, extremismus, výsledky vlády či dohoda Unie s Tureckem ohledně migrační krize. Taková byla hlavní témata v diskuzi předsedy vlády s Václavem Moravcem. V čase, kdy v českém veřejném prostoru rezonuje kauza Čapího hní...