Milan Chovanec
SOCDEM

Milan Chovanec

Vracet uprchlíky se může jen do oblastí, kde nehrozí nebezpečí…
Partie, 10. dubna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Povaha tohoto nebezpečí plyne ze samotné definice toho, kdo je to uprchlík. Tu poskytuje například Úmluva o právním postavení uprchlíků (.pdf), kterou přijalo Valné shromáždění OSN v roce 1951.

Podle článku 1 odstavce 2 tohoto dokumentu se uprchlík "nachází mimo svou vlast a má oprávněné obavy před pronásledováním z důvodů rasových, náboženských nebo národnostních nebo z důvodů příslušnosti k určitým společenským vrstvám nebo i zastávání určitých politických názorů, je neschopna přijmout, nebo vzhledem ke shora uvedeným obavám, odmítá ochranu své vlasti" (s. 2) . Tento legální status byl přijat a ratifikován všemi 28 státy EU. Nebezpečí tedy plyne z neschopnosti státu poskytnout svým obyvatelům ochranu, v horším případě je právě stát původcem výše definovaného pronásledování.

Bezpečným navrácením se pak zabývá tzv. princip Non-Refoulement, který zakazuje navrátit oběť persekuce do rukou původce této persekuce. Zásada vychází ze zmiňované Úmluvy a jejího Protokolu z roku 1967. Rozbor (.pdf) tohoto principu na webu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) specifikuje, že omezení navrácení uprchlíků se netýká jen země původu, ale jakéhokoliv teritoria, kde by byli v ohrožení (s. 122).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Čínská partie

Partie, 10. dubna 2016

Nedělní partii na televizi Prima tentokrát odehráli ministr vnitra Chovanec s předsedou TOP 09 Kalouskem. Oba diskutující se střetli především nad různými aspekty uprchlické krize (uprchlíci z Iráku, nový návrh Komise) a také n...