Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Já už jsem dvakrát uspěl ve volbách. V senátních volbách ve Zlínském kraji mi zlínští politologové jakési univerzity opakovaně říkali v Mladé frontě DNES, že se nedostanu ani do druhého kola, přitom jsem vyhrál i první i druhé kolo nad hejtmanem ČSSD Mišákem.
Jiné, 18. dubna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

To, že Okamura uspěl ve 2 volbách, je korektní konstatování. Nejprve získal post senátora za obvod 80-Zlín v roce 2012, kdy porazil hejtmana kraje Mišáka (vyhrál obě kola volby). Dále Okamura kandidoval v roce 2013 do Poslanecké sněmovny a to ve Středočeském kraji, mandát poslance získal také (tím pádem přišel o senátorský post, nelze vykonávat obě pozice najednou).

K šancím Okamury v srpnu 2012 (tj. 2 měsíce před volbami) uvedl server Idnes, že "... podle politologů se Okamura může dostat do druhého kola, které se bude na Zlínsku konat téměř jistě. "

Dále pak regionální mutace serveru pak přinesla mezi 1. a 2. kolem volby vyjádření politologa Karla Kouby, který se vyjádřil následovně: " Vyhrál první kolo a může se vézt na protestní vlně proti Mišákovi. Okamura je mediálně známá osobnost. Navíc měl velmi kontaktní kampaň, jezdil po jednotlivých vesnicích. "

Není tedy pravdou, že by Okamurovy šance byly veřejně pouze umenšovány. Již před volbami uváděli politologové, že Okamura má šance na postup do 2. kola, mezi oběma koly pak byl dokonce jmenován jako kandidát se " solidní šancí uspět ".

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Tomio Okamura na Impulsu

Jiné, 18. dubna 2016

V pořadu Kauza dne na rádiu Impuls byl hostem Zuzany Bubílkové předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Ptala se ho na svobodu i na přímou demokracii, velkým tématem byli uprchlíci a referenda. Kromě toho dostal...