Luděk Niedermayer
TOP 09

Luděk Niedermayer

My jsme teďka schválili direktivu o výměně informací, která umožní daňovým správám získat jako docela vypovídající údaje o tom, jak ta firma daní v jednotlivých zemí. Ten, ta tabulka, která je zase malá, aby ty firmy nezatěžovala, tak neřekne, kdo je podvodník, ale je schopna velmi dobře nasměrovat tu daňovou správu, do které firmy by se měli podívat.
Otázky Václava Moravce, 15. května 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Luděk Niedermayer ve svém výroku komentuje proces přijetí směrnice Rady Evropským Parlamentem. Směrnice mění směrnici 2011/16/EU, která se týká povinné automatické výměny informací v oblasti daní. Schválen byl pozměněný návrh této směrnice, jeho původní i schválené znění můžete sami porovnat.

"Tabulkou" má europoslanec Niedermayer patrně na mysli pozměňovací návrhy č. 21 až 24. Ty nově staví najisto, že zpráva mezi zeměmi poskytovaná bude diferencovaná co do zemí a bude obsahovat podrobnější údaje. Dosavadní pojem "příjmy ze zaměstnání" nahradil obsáhlý výčet různorodých informací (mezi nimi i zaplacené a naběhlé daně z příjmu,) které by firmy, dle jeho slov, neměly zatěžovat, ale více vypoví o jejich interních finančních tocích.

To, zda takovéto poskytnuté informace budou způsobilé "nasměrovat" pozornost daňové správy, nemůžeme hodnotit. Je ovšem pravdou, že Evropským parlamentem byla schválena směrnice o výměně informací, která více strukturuje data státem poskytnutá a zároveň rozšiřuje jejich rozsah, ač ne příliš výrazně.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Průmysl a obchod

Otázky Václava Moravce, 15. května 2016

Nedělní Otázky Václava Moravce přinesly především diskuzi o byznysu. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek spolu s europoslancem Luďkem Niedermayerem mluvili o obchodování s Čínou a to jak z české pozice, tak i z celounijní per...