Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

My máme takovou zvláštní vládu, že tam aspoň zatím sedíme podle preferencí 2 konkurenční strany.
DVTV, 15. června 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Z aktuálních průzkumů věřeného mínění vyplývá, že nejsilnější podpoře se z vládních stran těší ANO a ČSSD, na čemž se průzkumy jednoznačně shodují. Následující grafy zpracovávají stranické preference z května 2016 (stranické preference zahrnují odpovědi respondentů, kteří nevyloučili svou účast ve volbách, jedná se o hypotetický výsledek parlamentních voleb, které by se konaly nyní).

První graf zpracovávající květnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) i druhý graf, který pochází z květnového šetření agentury STEM, dokládají jasnou převahu ANO a ČSSD ve vládní koalici i mezi všemi stranami z pohledu stranických preferencí.

Co se týče dlouhodobějšího vývoje stranických preferencí, obě nejsilnější strany si drží své postavení, což opět dokládají květnové průzkumy CVVM i STEM.

Zdroj: STEM TRENDY

Přestože jsou ANO a ČSSD stále koaličními partnery, zvláště před přicházejícími senátními a krajskými volbami mezi nimi lze předpokládat jistou rivalitu. Server Neovlivní demonstruje vzájemnou podezřívavost těchto stran na základě šifrování zpráv a investic do bezpečnostních opatření. Lze tedy vystopovat prvky konkurenčního prostředí, ve kterém se tyto strany pohybují. Stejně tak v poslední době se strany veřejně střetávají např. v otázce protikuřáckého zákona, pozměňovacího návrhu zákona o hazardu či nejaktuálněji reorganizace policie.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Babiš v Lucerně

DVTV, 15. června 2016

Přímo z jednání předsednictva hnutí ANO, které řešilo otázku, zda vypovědět koaliční smlouvu po ministrem vnitra podepsané reorganizaci, zamířil Andrej Babiš do pražské Lucerny, kde se účastnil roadshow DVTV. V rozhovoru s Mart...