Miloš Zeman
SPO

Miloš Zeman

Nikdo z odborné veřejnosti, a tuším ani z laické veřejnosti, moje jmenovaní bankovní rady ani guvernéra nekritizoval.
Debata ČT ke krajským volbám, 14. září 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Volba Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB 25. května 2016 se (stejně jako předchozí volba dvou nových členů bankovní rady Vojtěcha Bendy a Tomáše Nidetzkého) nesetkala s podstatnější kritikou. Naopak odborníci na finanční trhy oceňují čitelnost jmenovaných a jejich odborné a profesionální zkušenosti. Ve veřejné diskuzi se objevila i otázka “nezávislosti” nově jmenovaných členů a předsedy ČNB.

Dle oslovených analytiků je možné “prozemanovské” směřování bankovní rady, kdy 3 ze 7 členů bylo jmenováno prezidentem Zemanem, spíše nepravděpodobné. Odborníci se domnívají, že nová rada bude jednat především v zájmu a kontinuity politiky ČNB, takže například nikdo z expertů nepředpokládá razantní změnu v otázce intervencí či (ne)přijetí eura. Na čem se odborníci shodnou, je fakt, že nová bankovní rada v čele s Rusnokem bude mnohem méně euroskeptická než rada předchozí s členy jmenovanými předchozím prezidentem Klausem.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Krajské volby pohledem prezidenta

Debata ČT ke krajským volbám, 14. září 2016

Sérii předvolebních debat na České televizi včera zahájil prezident republiky Miloš Zeman. Z jeho úst zazněly výroky nejen na palčivá témata sociální a dopravní. Divákům také zopakoval svůj názor na migraci, a to navzdory četný...