Pavel Talíř
KDU-ČSL

Pavel Talíř

Funguje to v jiných krajích, podobný model nastartovali v Jihomoravském kraji (jde o krajský fond, který by ručil obcím, aby dávaly půjčky na bydlení - pozn. Demagog.cz).
Debata ČT ke krajským volbám, 27. září 2016

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako nepravdivý. Z veřejně dostupných zdrojů není možné najít žádnou informaci o zmiňovaném garančním fondu Jihomoravského kraje, jenž by měl plnit stejnou či podobnou funkci jako fond, o kterém mluví Pavel Talíř.

Zmíněný garanční fond definuje Pavel Talíř takto: Kraj by ručil za obec, obec by převzala odpovědnost a dala k dispozici stavební parcelu, na které by ta mladá rodina stavěla, jedná se samozřejmě o bytové domy a kraj, aby se obce nezatěžovaly, by ručil, aby byl velký celek pro půjčky, pro banky, aby mohly čerpat peníze.

Jak již bylo řečeno, podobný plán na podporu bydlení v Jihomoravském kraji není možno dohledat. Kromě toho není dostupná ani žádná informace o tom, že by obce v Jihomoravském kraji takovou možnost ručení krajem svým občanům nabízely.

Ani v rozpočtech za roky 2012, 2013, 2014, 2015 a 2016, kde jsou uvedeny fondy, které kraj zřizuje a ke kterým jsou připojeny informace, kvůli čemu je každý z nich zřízen a jaká je tedy jeho funkce, není možno podřadit tento fond pod žádný z nich. Výrok je tedy nepravdivý.

Výrok jsme zmínili

Krajské volby: Jihočeský kraj

Debata ČT ke krajským volbám, 27. září 2016

Debata České televize v Jihočeském kraji se točila v první řadě kolem dopravy a výstavby dálnice D3 a také dostupnosti bydlení. Dostalo se ale i na krajské investice nebo využívání evropských dotací. Jak jsou na tom jednotliví ...