Jaroslav Faltýnek
ANO

Jaroslav Faltýnek

Audit můžete dělat na někoho, kdo vede účetnictví, ale pan Babiš nevede účetnictví jako FO, takže to bylo prověření příjmů.
Otázky Václava Moravce, 26. března 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok padl v souvislosti s„auditem“ příjmů, kterým chtěl Andrej Babiš doložit, že měl dostatek financí na nákup korunových dluhopisů Agrofertu. Jedná se zde o podezření, že nešlo o nákup dluhopisů, ale o vyplácení dividend způsobem, jenž by kvůli nedanění korunových dluhopisů znamenal krácení daně, a byl tudíž nelegální.

Jaroslav Faltýnek v této souvislosti správně uvádí, že se v případě posudku auditorských firem nejednalo o audit, ale spíše o zprávu na základě Babišem předložených daňových přiznání.

Povinný audit účetní závěrky je definován v zákoně o účetnictví. Účetní závěrku musí mít i některé fyzické osoby, avšak takové musí mít obrat vyšší než 25 milionů korun či být zapsané v obchodním rejstříku. Dalším případem jsou pak osoby, kterým vedení účetnictví ukládá jiný zákon. Ve chvíli, kdy ministr Babiš nemá jako fyzická osoba účetní závěrku, nemůže samozřejmě mít ani její audit.

Sám ministr pojem audit ve spojitosti s ověřením svých příjmů vytrvale používal a slíbil tento audit kvůli vysvětlení, že měl dostatek financí na nákup dluhopisů, jak je vidět např. natweetu z 11. 2. 2017:

Andrej Babiš nakonec audit zveřejnil 10. března (protože se podle něj protáhlo shánění daňových přiznání za posledních 20 let), nicméně jedná se opravdu spíše o zprávu. Z výše uvedeného je patrné, že se v případě ministra financí jednalo o srovnání daňových přiznání se smlouvami o prodeji akcií, tedy nikoliv o audit, jak správně vysvětluje Jaroslav Faltýnek.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Co se ještě stihne do voleb?

Otázky Václava Moravce, 26. března 2017

Do Otázek Václava Moravce přišli diskutovat předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Mluvili o zákonech, které čekají na projednání do konce období této Poslanecké sněmovny, o...