František Čech
SPO

František Čech

Já nejsem proti Evropský unii, nakonec jsem pro ni hlasoval jako poslanec
Český rozhlas, 6. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

František Čech byl poslancem ve volebním období 1996–1998, a to za ČSSD. Není jasné, o kterém hlasování aktuální superlídr Strany práv občanů ve skutečnosti mluví. O vstupu České republiky do Evropské unie (resp. o kroku, který k tomu vedl) se v daném období nehlasovalo.

Pokud bychom měli pouze krátce připomenout historii vstupu ČR do EU, tak v roce 1996 podal předseda vlády Václav Klaus přihlášku ČR do tohoto uskupení. Po vyjednávání o podmínkách byla dohodnuta přístupová smlouva, kterou schvalovaly členské státy unie, Evropský parlament a v České republice pak občané ve všelidovém referendu. V něm pro vstup hlasovalo bezmála 3 a půl milionu občanů (77 % voličů při 55% účasti).

Výrok Františka Čecha tedy hodnotíme jako nepravdivý, jako poslanec „pro Evropskou unii“ v období svého mandátu v letech 96–98 nehlasoval, hlasování pro/proti v té době v Poslanecké sněmovně neproběhlo.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr SPO v ČRo

Český rozhlas, 6. října 2017

Strana práv občanů vybrala jako svého superlídra do voleb Františka Ringo Čecha. Ten tak Zemanovce zastupoval i v rozhovoru pro Český rozhlas, kde mluvil o svých postojích k různým otázkám. Rozhovor jako takový nebyl příliš obs...