Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Prostě srovnávat situaci Občanské demokratické strany s polovinou minulého desetiletí, kdy tu byl téměř dvoustranický systém, no to prostě nejde.
Výzva Seznam Zprávy, 10. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Všechny uskutečněné volby do dolní komory měly od devadesátých let pouze dva vítěze, ODS nebo ČSSD. Tyto dvě strany dominovaly stranickému systému až do voleb v roce 2010. Vrchol dvoustranické hegemonie přišel po parlamentních volbách v roce 2006, kdy obě strany získaly dohromady 155 z 200 mandátů, o čtyři roky dříve ODS s ČSSD utržily celkem 128 mandátů.

Ve volbách v roce 2002 získali občanští demokraté 24,47 % hlasů, které pro stranu znamenaly 58 mandátů. Ve volbách však s 30,2 % zvítězila ČSSD, a občanští demokraté tak strávili čtyři roky v opozici. Sociální demokraté utvořili vládu s koalicí stran KDU-ČSL a US-DEU. Čtvrtou parlamentní stranou tehdy byli komunisté.

O čtyři roky později, tj. v roce 2006, dosáhla ODS historického úspěchu, když ve volbách zvítězila se ziskem 35,38 % a po volbách zasedlo ve sněmovně v jejích barvách 81 poslanců. Křehkou koalici s občanskými demokraty tvořilo 13 lidoveckých a šest poslanců ze Strany zelených. Do opozičních lavic usedli sociální demokraté a komunisté.

Z výše uvedeného vyplývá, že v roce 2006 dosáhla dvoustranickost systému svého vrcholu, dvě nejsilnější strany si rozdělily přes 3/4 všech poslaneckých křesel.

Rozpad tradičního stranického systému ilustruje zisk ODS v posledních uskutečněných volbách v roce 2013, kdy se strana, která v roce 2006 získala přes 35 % hlasů, musela spokojit se ziskem pouhých 8 %.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr ODS v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 10. října 2017

Petr Fiala byl dalším z lídrů, kteří se představili v předvolební Výzvě na Seznamu. Mluvil jak o pozici občanských demokratů, tak i o ryze předvolebních tématech jako s kým po volbách jít do koalice nebo o Vyšehradské výzvě, kt...