Jiří Zimola
SOCDEM

Jiří Zimola

...říkat, co kdo přinesl do toho programového prohlášení. Pořád ale platí, že sociální demokracie přišla s některými zásadními věcmi. Mohl bych vám teď jmenovat v každém resortu několik věcí, které jsme prosadili, ale možná z těch nejviditelnějších, které se skutečně dotknou tisíců a tisíců lidí, je to zrušení karenční doby, je to navýšení rodičovského příspěvku, které jsou s malými dětmi na mateřské dovolené.
Interview ČT24, 12. června 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Narozdíl od programového prohlášení Babišovy první jednobarevné vlády z 8. ledna 2018 obsahuje nové programové prohlášení z 10. května 2018 ve výroku uvedené změny. Karenční doba zavedená Topolánkovou vládou má od 1. července 2019 skončit. Současně má dojít k navýšení rodičovského příspěvku z nynějších 220 tisíc korun na 300 tisíc korun. Obě změny sociální a pracovní politiky jsou vzhledem k jejich absenci v prvním programovém prohlášení patrně výsledkem vyjednávání s ČSSD. Proto tento výrok hodnotíme jako pravdivý.

Konkrétně z nového programového prohlášení:

Od 1. 7. 2019 obnovíme náhradu mzdy v prvních třech dnech pracovní neschopnosti ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu a projednáme možnosti, jak tento krok kompenzovat zaměstnavatelům.

Zvýšíme rodičovský příspěvek na 300 000 Kč. Zasadíme se o poskytnutí včasné podpory rodinám s dětmi, které potřebují pomoc.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

ČSSD na cestě do vlády

Interview ČT24, 12. června 2018

Statutární místopředseda ČSSD se v rozhovoru pro Českou televizi věnoval zejména aktuální situaci, kdy mají sociální demokraté nakročeno do 2. vlády Andreje Babiše.