Martin Baxa
ODS

Martin Baxa

Tak třeba v loňském roce proběhlo takové dost bouřlivé zasedání poslaneckého klubu, ze kterého vzešel ten výstup, který měl tu podobu, že Václav Klaus dostává, jak říká Petr Fiala, žlutou kartu, bylo to tehdy v souvislosti s těmi misemi (zahraničními, pozn. Demagog).
Interview ČT24, 18. března 2019

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Poslanecký klub ODS jednal o výrocích Václava Klause mladšího v srpnu 2018. Podle předsedy Petra Fialy si tehdy vše vyříkali, o možnosti Klausova vyloučení se však tehdy veřejně nemluvilo.

Plné odůvodnění

Klausovy kontroverzní názory se staly tématem jednání stranického klubu v souvislosti s komentářem Za co umírají čeští vojáci v Afghánistánu?, ve kterém Klaus mj. píše: „Bojovat a umírat v cizích zemích čeští vojáci se souhlasem vlády a parlamentu mohou. Mělo by to mít ale nějaký jasný důvod a cíl. Já ho, promiňte, v Afghánistánu nevidím. [...] Skoro největší armádu NATO má Turecko – a žádné vojáky v Afghánistánu nemá. Řada jiných zemí také ne. My tam vojáky mít chceme, není to naše povinnost. Fakt to chceme? Proč? Straničtí kolegové Klause však nekritizovali jen za to, že zpochybnil účast českých vojáků v Afghánistánu, kterou ODS podporuje. Dalším problematickým vyjádřením byla tehdy podpora Ladislava Jakla v senátních volbách, který kandidoval za SPD.

Předseda ODS Petr Fiala po jednání uvedl: „Václav Klaus mladší názor klubu zná a předpokládám, že se jím bude řídit.“ Tím byla debata o Klausových názorech dočasně uzavřena, podle serveru Aktuálně.cz však už tehdy někteří poslanci zmiňovali, že „nedostali od Klause jasný příslib, že do budoucna bude v zásadních politických věcech respektovat oficiální stanoviska strany. Debata o tom, jaké potíže způsobuje, by podle několika členů měla ještě pokračovat. V rozhovoru pro Události, komentáře 18. března 2019, pak Petr Fiala prohlásil, že „s Václavem Klausem mladším jsme opakovaně mluvili na tato témata nejenom já, ale celý poslanecký klub, a dnes už je i veřejně známo, že jsme mu udělili něco jako žlutou kartu, my jsme to tak dokonce nazvali a řekli jsme mu, že tyto věci se nesmí opakovat.

Výrok jsme zmínili