Radim Fiala
SPD

Radim Fiala

Ústava jasně říká, že státní zastupitelství je součástí moci výkonné, to je jedna jediná věta, která v Ústavě o státním zastupitelství je.
Otázky Václava Moravce, 22. září 2019

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Článek 80, který se státnímu zastupitelství věnuje, přímo neuvádí, že je státní zastupitelství součást moci výkonné. Vyplývá to pouze ze systematiky Ústavy. Článek navíc obsahuje dva odstavce, tedy věty dvě. Kromě toho pokrývá státní zastupitelství také článek 109.

Plné odůvodnění

Státní zastupitelství je vymezeno v Ústavě jako součást moci výkonné. Článek 80, který se státním zastupitelstvím zabývá, se totiž nachází v hlavě třetí, která je věnována právě moci výkonné.

Článek 80 Ústavy ČR konkrétně uvádí:

(1) Státní zastupitelství zastupuje veřejnou žalobu v trestním řízení; vykonává i další úkoly, stanoví-li tak zákon.

(2) Postavení a působnost státního zastupitelství stanoví zákon.“

Článek 80 tedy obsahuje dva odstavce (dvě věty). Státní zastupitelství je v Ústavě navíc zmíněno také v článku 109 (hlava osmá, přechodná a závěrečná ustanovení). Tento článek říká: Do doby zřízení státního zastupitelství vykonává jeho funkce prokuratura České republiky.

Ústava sice vymezuje státní zastupitelství jako součást moci výkonné, tato skutečnost však nevyplývá přímo z obsahu článku 80, nýbrž ze systematiky Ústavy a jejího členění. Z výše uvedených důvodů hodnotíme výrok jako nepravdivý.

Výrok jsme zmínili