Václav Moravec
Nez.

Václav Moravec

Když v roce 2007 Soči získalo pořadatelství her, v regionu v podstatě žádné středisko zimních sportů nebylo. Rusové pod dohledem prezidenta Vladimira Putina oficiálně investovali v přepočtu bilion korun. Tím překonali i megalomanské hry v Pekingu v roce 2008.
Otázky Václava Moravce, 9. února 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

O hostitelském městě rozhodlo hlasování členů Mezinárodního olympijského výboru v Guatemale 4. července 2007. Podle serveru e15.cz se s výstavbou v Soči muselo začít skutečně téměř od nuly. Nehovoří se přitom pouze o sportovní infrastruktuře, jako například o zcela novém skokanském areálu, ale také o silnicích či železnicích. Totéž platí pro lyžařské středisko, které vzniklo až kvůli ZOH, přičemž jeho výstavba trvala pět let.

Odhad celkových nákladů ZOH v Soči se pohybuje okolo 51 miliard amerických dolarů, to jest přibližně 1 bilion a 30 miliard korun. LOH v roce 2008 v Pekingu, které dosud držely prvenství jako nejdražší OH v dějinách, vyšly na 40 miliard amerických dolarů, v přepočtu na asi 800 miliard korun.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Výroky Václava Moravce

Otázky Václava Moravce, 9. února 2014

Zcela mimořádně projekt Demagog.CZ, který primárně ověřuje faktická vyjádření českých politiků, svou pozornost tentokrát zaměřil na samotnou stálici nedělních politických diskusí: Václava Moravce. Moravcovo vystoupení se projek...