Václav Moravec
Nez.

Václav Moravec

Podle ruských opozičních politiků jsou náklady (na pořádání ZOH v Soči) až sedminásobné. Třetina, ale podle některých i polovina z této částky skončila v kapsách podvodníků. Místní i zahraniční novináři, kteří na tento stav upozorňují, se často dostávají do problémů.
Otázky Václava Moravce, 9. února 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Náklady na olympiádu jsou skutečně kritizovány ruskými opozičními aktivisty, mezi nejvýraznější patří známý Putinův kritik Alexej Navalnyj, který spustil web mapující náklady na olympiádu a také to, kdo z ní má profitovat. Podle tohoto webu dosáhly náklady na pořádání olympijských her v Soči již 45,8 miliard dolarů, zatímco Vladimir Putin uvádí 6 a půl miliardy, jednu sedminu této částky. Při porovnání jednotlivých nákladů s cenami v zahraničí pak hovoří až o dvojnásobném předražení.

Česká televize pak cituje dalšího Putinova oponenta Borise Němcova, podle kterého se zpronevěřilo až 60 % těchto výdajů.

Korupci kritizoval i člen mezinárodního olympijského výboru Gian Franco Kasper, podle kterého byla rozkradena asi třetina výdajů.

O problémech novinářů pak informovala České televize s odkazem na reportáže mezinárodních organizací Human Rights Watch a CPJ (Komise na ochranu novinářů). HRW také již dříve popsala případy novinářů a aktivistů, kteří se v posledních letech dostali do problémů kvůli kritice přípravy olympiády, kdy poukazovali na korupci či enviromentální aspekty výstavby sportovišť.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Výroky Václava Moravce

Otázky Václava Moravce, 9. února 2014

Zcela mimořádně projekt Demagog.CZ, který primárně ověřuje faktická vyjádření českých politiků, svou pozornost tentokrát zaměřil na samotnou stálici nedělních politických diskusí: Václava Moravce. Moravcovo vystoupení se projek...