Evžen Tošenovský

Evžen Tošenovský

Na finální podobě zprávy (se) podíleli také zástupci z ČSSD, kteří při svém hlasování šli i proti schválenému stanovisku České republiky.
Jiné, 13. března 2014

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Poslanci ČSSD hlasovali pro usnesení o rámci politiky pro klima a energetiku, které nesouhlasí se stanoviskem Sobotkovy vlády, nepodařilo se nám však ověřit, zda se někteří sociálnědemokratičtí zástupci podíleli na podobě finální zprávy.

Usnesení o rámci politiky pro klima a energetiku do roku 2030 bylo přijato 5. února 2014, přičemž z českých europoslanců a europoslankyň pro něj hlasovali pouze zástupci ČSSD a Zuzana Roithová. Sobotkův kabinet přitom skutečně požaduje mírnější závazky než ty přijaté Evropským parlamentem. Europoslanci však tímto stanoviskem nejsou nijak vázáni, neboť„vykonávají svůj mandát nezávisle“.

Přijatý návrh usnesení vypracoval Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin a Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku. Členem prvního jmenovaného je i sociální demokrat Pavel Poc, který se účastnil ([2] .pdf, str. 3) společného jednání obou výborů, na němž se projednával Rámec politiky pro klima a energetiku. Neboť však nejsou dostupné záznamy jednání výborů, nemůžeme určit, zda se podílel na konkrétní podobě konečného návrhu. Poc přinejmenším Rámec pro klimatickou a energetickou politiku do roku 2030 jednoznačně podporuje, případné zapojení kteréhokoliv ze zástupců ČSSD na finálním návrhu jsme ale bohužel nedohledali.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Evropská politika energetiky a klimatu

Jiné, 13. března 2014

Energetika je oblastí, o které se v poslední době hodně hovoří. Europoslanci Evžen Tošenovský (ODS) a Pavel Poc (ČSSD) se jí věnovali i na svých blozích, při příležitosti schvalování nového rámce pro politiku energetiky a klima...