Evžen Tošenovský

Evžen Tošenovský

Zpráva požadující tři závazné cíle do roku 2030 (...) jde nejen proti stanovisku svazů zastupujících český průmysl a další zaměstnavatele (...). Jde i proti oficiální pozici členského státu, ze kterého pochází, tedy České republiky.
Jiné, 13. března 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Podle serveru Svazu průmyslu a dopravy ČR zaměstnavatelské a průmyslové svazy střední a východní Evropy, konkrétně ČR, Slovenska, Rakouska, Maďarska, Slovinska a Chorvatska, vyjádřily v rámci společné pracovní platformy CEE-iniciativy svůj odmítavý postoj k jednostrannému závazku na snížení emisí CO2 o 40 % do roku 2030 v dopise (.pdf) adresovaném Güntheru Oettingerovi, evropskému komisaři pro energetiku, a dalším komisařům.

Česká republika (.pdf) s většinou cílů Rámce politiky pro klima a energetiku do roku 2030 (.pdf) nesouhlasí nebo k nim má výhrady či připomínky. ČR zásadně nesouhlasí se stanovováním nových závazků jdoucích za rok 2020 v oblasti obnovitelných zdrojů energie a energetické účinnosti a v současné době zastává rezervované stanovisko k dalšímu politickému rámci po roce 2020. ČR také vyzývá Evropskou komisi k další hlubší diskuzi a analýzám, preferuje nezávaznost cílů v oblasti energetiky pro členské státy. ČR také nepodporuje stanovení závazného cíle pro obnovitelné zdroje po roce 2020.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Evropská politika energetiky a klimatu

Jiné, 13. března 2014

Energetika je oblastí, o které se v poslední době hodně hovoří. Europoslanci Evžen Tošenovský (ODS) a Pavel Poc (ČSSD) se jí věnovali i na svých blozích, při příležitosti schvalování nového rámce pro politiku energetiky a klima...